top of page

Veelgestelde vragen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een therapie waarbij door het zetten van flinterdunne naaldjes op acupunctuurpunten een reactie uitgelokt wordt van het lichaam. Hierdoor kunnen we gericht het zelf-genezend en zelfregulerend vermogen van het lichaam in gang zetten. Het is mogelijk om op deze manier vrijwel elke fysiologische functie van het lichaam te verbeteren, daarom kan er ook een breed scala van klachten behandeld worden, zowel fysieke als mentale klachten.

Chinese verklaring:

Vanuit de Chinese Geneeswijzen is acupunctuur een therapie waarbij we de vrije stroom van 'Qi' herstellen. Qi heeft vele betekenissen en kan in elke context iets anders betekenen. In de Chinese Geneeswijzen betekent het functie of substantie. Bij Qi als substantie kun je denken aan onder andere; voedingsstoffen, zuurstof of hormonen.

 

De hele fysiologie in het menselijk lichaam is afhankelijk van het vrij kunnen stromen van deze Qi in de organen en meridianen. Een meridiaan is een anatomisch gebied op het lichaam dat vernoemd is naar een orgaan zoals de maag, lever, nier, milt, etc. Door bepaalde plekken op bijvoorbeeld de Maag meridiaan te prikken met naaldjes kunnen we de functie van de Maag of de functies van het weefsel langs deze meridiaan weer herstellen. Het verloop van de meridianen komt overeen met die van de grote zenuwbanen en de verdeling van fascia bindweefsel. Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op de hele gesteldheid.

Westerse verklaring:

De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Acupunctuur stimuleert het zenuwstelsel en bindweefsel, waardoor allerlei mechanismen in gang gezet worden; onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen, hormonen en neurotransmitters. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend. Ook bevordert acupunctuur de bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie op een bepaalde plek betekent een verslechterde functie van dat gebied. Een goede bloedcirculatie is essentieel, omdat alles wat het lichaam nodig heeft om te genezen in het bloed aanwezig is, zoals natuurlijke pijnstillers, hormonen, voedingsstoffen, zuurstof en immuun cellen. Al deze componenten zijn sterk verbonden met een goede gezondheid.

Acupunctuur tegen pijnklachten?

Acupunctuur zorgt naast een verbeterde bloedcirculatie er ook voor dat er pijnstillende stoffen worden aangemaakt. Om deze reden is er ook vaak na de eerste behandeling een vermindering van pijn voelbaar. De combinatie van pijnstillende stoffen en een verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat de pijn minder wordt en dat het gebied zich sneller kan herstellen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst samengesteld met aandoeningen waar acupunctuur verbetering of ondersteuning kunnen bieden.

 

Enkele voorbeelden: (chronische) pijnklachten, gewrichts- en spierklachten, rug- en nekpijn, maag- en darmklachten, hoofdpijn en migraine, menstruatieklachten, stress en burn-out, (chronische) vermoeidheid, depressie, slaapproblemen, hooikoorts, allergieën.

Doet acupunctuur pijn?

Dat is erg afhankelijk van de individuele patiënt. In het algemeen voelen patiënten bij het inbrengen van de naald een licht prikje, gevolgd door een dof of tintelend gevoel, dat soms samen gaat met een gevoel van warmte en/of zwaarte. De Chinezen noemen dit "het aankomen van de Qi" en het geeft aan dat de naald in contact is gekomen met de vitale energie van het lichaam. Uit modern neurofysiologisch onderzoek blijkt dat volgend op de aanwezigheid van dat gevoel bepaalde delen in de hersenen gestimuleerd worden.

Wat voor naalden worden er gebruikt?

Acupunctuur naalden zijn gemaakt van hoogwaardig medisch roestvrij staal. Deze naalden zijn steriel verpakt en bedoeld voor eenmalig gebruik.

Hoe verloopt een eerste consult?

Het eerste consult start met een uitgebreid intakegesprek van ca. 2 uur.  Hierbij stellen wij onder andere vragen over uw spijsvertering, slaappatroon en leefomstandigheden. Daarna stellen wij een tong- en polsdiagnose. Door het verzamelen van deze informatie ontstaat een compleet beeld van de aard en oorzaak van de klacht. Deze informatie vormt de basis voor het opstellen van het persoonlijke behandelplan. Hierna heeft u meestal wekelijks een vervolgbehandeling. 

Hoe verloopt een vervolg behandeling?

Bij elke vervolg afspraak bespreken wij eerst de uitwerking van de vorige behandeling. Afhankelijk daarvan wordt het behandelplan aangepast. Een vervolgbehandeling duurt 1 uur.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Acupunctuur stimuleert het zelfgenezend en zelfregulerend vermogen van het lichaam in een serie van behandelingen. Duur en frequentie van de behandelingen zijn per persoon verschillend en zijn afhankelijk van de aard en ernst van de klacht. Sommigen patiënten voelen de effecten van de behandeling al na enkele sessies, terwijl anderen weken of in enkele gevallen zelfs maanden aandacht nodig hebben. In het algemeen hebben patiënten met acute klachten minder behandelingen nodig dan patiënten met chronische klachten. Gemiddeld zijn er echter tussen de 6 en 10 behandelingen nodig om de klachten te verhelpen of te verlichten. 

Wordt een acupunctuur behandeling vergoed?

Wij zijn aangesloten bij de ZHONG, ofwel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG). ​De zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur vanuit de aanvullende zorgverzekering. Controleer zelf uw polis, de voorwaarden en hoogte van vergoedingen. Klik hier voor de "Zorgwijzer vergoedingen acupunctuur". 

Hoe geschiedt de betaling? 

De patiënt dient de betaling direct na afloop van de behandeling te voldoen door contant te betalen of door gebruik te maken van onze pinautomaat. 

 

Krijg ik een nota voor declaratie? 

Behandelingen die (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekeraar dienen door uzelf bij de desbetreffende zorgverzekeraar te worden gedeclareerd. Na afloop van elke behandeling ontvangt u een nota per mail. 

​​

Heb ik een verwijsbrief nodig?

U heeft geen verwijsbrief nodig voor acupunctuur.

Heeft deze zorg invloed op mijn eigen risico?

Deze zorg komt niet ten laste van uw eigen risico. 

bottom of page