top of page

Tui Na massage

Tui Na (spreek uit twiena) is een eeuwenoude Chinese massagetechniek; samen met acupunctuur en kruiden vormt het een belangrijke pijler binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Tui Na massage richt zich op het beïnvloeden en in balans brengen van de energie in ons lichaam. Het is gebaseerd op het systeem van de meridianen.  

Bij Tui Na massage wordt druk uitgeoefend op de meridianen en specifieke punten, waardoor de Qi-stroom (lichaamseigen energie) vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Volgens de Chinese geneeswijzen wordt ziekte veroorzaakt door onevenwichtigheid en blokkades in de Qi-stroom. Door een Tui Na massage is het mogelijk een disbalans op te heffen. Hierdoor ontstaat een beter algemeen welbevinden. Een Tui Na massage komt overeen met Shiatsu, alleen is het een massagetechniek welke dieper gaat door onder andere de roterende bewegingen tijdens de druk. Het kan daardoor op sommige plaatsen zeer gevoelig zijn. Na de massage ondervindt u een verkwikkende uitwerking welke enige tijd kan aanhouden. ​

 

Tui Na massagetherapie kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden wanneer een kwalijke conditie nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich daadwerkelijk kan ontwikkelen. Bij angst voor naalden is het tevens mogelijk deze therapie toe te passen als alternatief voor acupunctuur.

Een Tui Na massage wordt alleen in combinatie met acupunctuur of cupping aangeboden.

Cupping massage

Cupping massagetherapie wordt ook wel vacuümtherapie genoemd. Het is een methode waarbij er gebruik wordt gemaakt van holle glazen bollen. Door deze bollen van binnen met vuur te verwarmen wordt het zuurstof weggehaald. Door de huid lokaal vacuüm te zuigen doorbloeden de spieren en de huid en worden afvalstoffen afgevoerd. Bepaalde acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Toxines in spieren en gewrichten worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades kan zorgen. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar de huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. 

 

Cupping is een intensieve manier om energieblokkades op te heffen. Vooral bij spier- en gewrichtspijnen is het effect snel merkbaar. Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt. Het stimuleert de doorbloeding in sterke mate, klachten verminderen en er treedt een algehele ontspanning op. 

Na de behandeling zijn op de plekken rode tot diep paarse plekken te zien. Dit is een normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan even een onaangenaam gevoel geven.

Hoe ziet de behandeling eruit?

 

Het doel van de eerste kennismakingsbehandeling is om een volledig beeld te krijgen van jouw gezondheidstoestand en de behandelingsmogelijkheden te bespreken. We starten met het bespreken van het vooraf ingevulde intakeformulier, uitleg van de behandeling gevolgd door een Tui Na-cupping massage. Het eerste consult duurt ongeveer 90/105 minuten, vervolgafspraken 60/75 minuten.

 

De massage ziet er als volgt uit:

  • Tui Na rugmassage van ca. 25 minuten met handdoek;

  • Tui Na rugmassage van ca. 10 minuten met massage olie;

  • Cupping (2 rondes) op de rug van ca. 25 minuten.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst samengesteld met aandoeningen waar acupunctuur en Tui Na therapie verbetering of ondersteuning kunnen bieden. Klik hier voor de lijst.

bottom of page